
4 علت روغن ریزی در ماشین و روشهای برطرف کردن آن
| فاطمه فولادی
4 علت روغن ریزی در ماشین و روشهای برطرف کردن آن
یکی از سیالات مهم در هر خودرو، روغن است که با گردش درون موتور خودرو علاوه بر روانکاری قطعات، نقش خنک کننده را نیز دارد. به طوریکه کمبود آن در خودرو میتواند خسارتهای شدیدی به خودرو و موتور آن وارد کند. مواردی همچون روغن ریزی، استفاده از روغن بیکیفیت و روغن سوزی باعث کاهش سطح روغن در موتور خودرو میشود. روغن ریزی دلایل مختلفی دارد که بهتر است با انواع آن از جمله علت روغن ریزی گیربکس، علت روغن ریزی موتور، علت روغن ریزی پژو، پراید و دیگر خودروها آشنا باشید.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وقتی به پارکینگ میروید و قصد رانندگی دارید، ناگهان متوجه وجود روغن در زیر خودرو میشوید. این مساله که همان روغن ریزی است، دلایل متفاوتی دارد که باید فورا نوع روغن و علت روغن ریزی تشخیص داده شود؛ چراکه برخی روغن ریزیها به شدت میتوانند خطرناک باشند. برای مثال نشتی روغن هیدرولیک میتواند منجر به آتش گرفتن موتور خودرو شود.
علت روغن ریزی موتور (به انگلیسی oil leak)
کاهش روغن موتور خودرو تا حد مشخصی طبیعی بوده و مشکلی ایجاد نمیکند. مساله زمانی پیش میآید که روغن از حد نرمال کمتر میشود. در این حالت روغن ریزی رخ داده که مسالهی نگران کنندهای است. این کاهش روغن از موتور خودرو میتواند به دلایلی همچون استفاده از روغن نامرغوب، روغن سوزی، نشت روغن و … بوجود آید.
روغن موتور رنگی قهوه و تیره دارد که غلظت آن متوسط است و در صورت روغن ریزی به سختی پاک میشود. این روغن که بوی خاصی ندارد، میتواند از بخشهای مختلفی همچون روغن ریزی کاسه نمدها، روغن ریزی سنسور فشار روغن، واشر سرسیلندر، پمپ بنزین مکانیکی، کاسه نمد میل سوپاپ، درب محفظه روغن و واشر درب سوپاپ، پیچ کارتل، واشر کارتل، فیلتر روغن و … ایجاد شود.
با توجه به روغن ریزی از بخشهای مختلف میتوان متوجه شد که این مساله میتواند به سادگی شل بودن یک پیچ و یا به وخیم بودن ترک بدنه موتور اتفاق افتد. نشت روغن در خودروهای مختلف متفاوت است و ممکن است به دلیل ضعف در طراحی، برخی موارد در برخی خودروها بسیار شایع باشد. در این مورد میتوان به علت روغن ریزی 206 اشاره کرد، که برای مثال در پژو 206، روغن ریزی و یا نشتی روغن از پایهی نصب فیلتر روغن دلیلی بسیار شایع است. نمونه دیگر روغن ریزی سمند و پژو پارس است که گاهی بی دقتی در نصب درب سوپاپ باعث ایجاد نشت روغن میشود و یا روغن ریزی پراید معمولا از سمت کاسه نمد میل لنگ است.
نشانهها و علت روغن ریزی موتور
اولین موردی که میتوان با آن به علت روغن ریزی موتور شک کرد، چک کردن سطح روغن با استفاده از گیج روغن است. در این مورد کاهش تا حدی طبیعی بوده ولی اگر این کاهش چشمگیر باشد، نشانه کم کردن روغن و نشتی روغن است.از سوی دیگر خارج شدن دود سیاه از اگزوز نیز میتواند نشانه روغن ریزی موتور باشد. در صورتی که رینگ پیستونها فرسوده باشند، باعث ورود روغن به محفظه احتراق شده و در نتیجه روغن سوزی، دود سیاه از اگزوز خارج میشود.
از دیگر موارد میتوان به خرابی گاید سوپاپ اشاره کرده که عدم تعویض به موقع آنها و یا فرسودگی میتواند باعث روغن ریزی و روغن سوزی شود.
علت روغن ریزی گیربکس
همانطور که میدانید روغن گیربکس یکی دیگر از روغنهای مصرفی خودرو است که همانند روغن ترمز، قطعات درگیر در گیربکس خودرو را روغن کاری کرده و از آنها محافظت میکند. کمبود این روغن نیز میتواند مشکلات جدی برای خودرو بوجود آورد.
در صورتی که در بخش میانی خودرو و یا در جلوی آن نشانههای روغن ریزی مشاهده شود، میتوان آن را به روغن ریزی گیربکس ربط داد. راه تشخیص آن از روی ظاهر این است که روغن گیربکس از روغن موتور غلیظتر است و بویی مانند نفت دارد و به این ترتیب از ضد یخ قابل تشخیص است. اما علت روغن ریزی گیربکس چیست؟
همانند دیگر بخشهای خودرو، گیربکس نیز داری یک سری واشر و قطعات لاستیکی است که در دمای بالای موتور خودرو ممکن است دچار فرسودگی شوند و در نهایت دچار ترک خوردگی و پارگی شده و باعث نشت روغن گیربکس شوند.
موارد دیگری نیز وجود دارد میتواند باعث روغن ریزی گیربکس شود:
- خرابی فشنگی دنده عقب خودرو
- ایجاد ترک یا سوراخ در پوسته گیربکس
- فرسودگی کاسه نمد دیفرانسیل
- وجود مشکل در میله تعویض دنده
- وجود مشکل در نقطعه اتصال پوسته کلاچ به پوسته گیربکس
در برخی موارد روشن شدن چراغ چک خودروی پراید، میتواند نشانه و علت روغن ریزی گیربکس پراید باشد. در مورد این خودرو نشتی روغن به دلیل خرابی واشرهای محفظه و یا محفظه روغن است.
نشانهها و علت روغن ریزی گیربکس
یکی از نشانههای روغن ریزی و در نتیجه کمبود روغن گیربکس در خودرو، ایجاد سروصدای سوت مانند از گیربکس است. چرا که این مساله باعث سائیدگی چرخ دندهها شده و در نتیجه صدای سوت ایجاد میشود.
بد جا رفتن دنده نیز از دیگر نشانههای کمبود روغن و یا روغن ریزی است. البته باید در نظر گرفت که این مساله میتواند به دلایل مختلفی از جمله تنظیم نبودم کلاچ، خشک شدن میله اهرم دسته دنده، آسیب دیدن ماهک ها و … باشد
علت روغن ریزی ترمز
از دیگر روغنهای مصرفی خودرو، روغن ترمز است. یکی از نشانههای تشخیص آن در زیر خودرو مشاهده لکههای زرد رنگ مایل به قهوهای است که در کنار چرخها دیده میشود. همانطور که میدانید سیستم ترمز خودرو از قطعات گوناگونی تشکیل شده است. از پدال ترمز گرفته تا سیلندر ترمز، لنت ترمز، دیسک چرخ، کاسه چرخ، کابل ترمز و دیگر قطعات. روغن ترمز نیز در این بین یکی از اجزای ترمز محسوب میشود.
نشت روغن ترمز میتواند از بخشهای مختلف این سیستم صورت گیرد.
برای مثال یکی از دلایل روغن ریزی ترمز، مربوط به سیمهای ترمز است که از آنجایی که بعد از یک مدت دچار فرسودگی میشوند، میتوانند منجر به نشت روغن ترمز شوند.
از دیگر موارد علت روغن ریزی ترمز، نشت روغن از لولههای ترمز از سیلندر اصلی خودرو است. به همین دلیل نیاز است که لولههای ترمز به صورت دورهای بازدید شوند تا در صورت هرگونه فرسودگی یا ترک پیش از بودجود آمدن مشکل تعویض گردند.
از سوی دیگر نشتی روغن ترمز میتواند از اتصالات و سیلندر ترمز نیز صورت گیرد. زمانیکه نشتی روغن صورت میگیرد، اگر این روغن به دیسک ترمز و لنتها وارد شود، باعث میشود اصطکاک دیسک با لنت کمتر شده و در نتیجه ترمزگیری به خوبی انجام نشود که میتواند به شدت خطرناک باشد.
نشانههای روغن ریزی ترمز
همانطور که پیش از این اشاره شد، یکی از نشانههای نشتی روغن ترمز، مشاهده روغن در کنار چرخها است. این روغن که به رنگ زرد است معمولا از سمت چرخها و یا بوستر ترمز نشت میکند. از دیگر نشانهها کاهش سطح روغن ترمز است که با چک کردن سطح روغن میتوان به این مساله پی برد.
پایین رفتن بیش از حد پدال ترمز در هنگام ترمزگیری و یا خوب عمل نکردن ترمز نیز میتواند نشانه کاهش سطح روغن ترمز و یا روغن ریزی باشد.
علت روغن ریزی هیدرولیک
یکی دیگر از مدارهای روغن در خودرو، فرمان هیدورلیک است که نشتی در این قسمت هم بسیار زیاد دیده میشود. روغن هیدرولیک در مقایسه با دیگر روغنهای خودرویی، رنگی قرمز رنگ دارد که غلظت آن نسبت به روغن موتور کمتر است. از نشانههای این روغن این است که
نشتی در سیستم فرمان خودرو میتواند به دلایل مختلفی از جمله محکم نبودن اتصالات، فرسودگی اورینگها، وجود ترک در شیلنگهای رابط، واشرها،دیافراگم پمپ هیدرولیک فرمان، وجود ترک و یا شکستگی در مخزن هیدرولیک فرمان و یا شیر هیدرولیک فرمان و در نهایت خرابی و فرسودگی درزبندها، رخ دهد.
این نشتی که معمولا در خودروهای کارکرده و خودروهایی با کیلومتر بالا رخ میدهد، میتواند باعث ایجاد مشکلات فراوانی از جمله سفتی فرمان خودرو شود که این امر نیز به دلیل اینکه فرماندهی خودرو را سخت میکند، میتواند بسیار برای راننده و سرنشینان خطرناک باشد. از سوی دیگر باید در نظر گرفت که روغن هیدرولیک فرمان قابل اشتعال است و میتواند در نهایت منجر به آتش گرفتن موتور خودرو شود.
برای مثال روغن ریزی هیدورلیک 206، در صورتی که از شیلنگ هیدرولیک فرمان باشد، با توجه به اینکه این شیلنگ در برخی مدلها از کنار منیفولد رد میشود، نشتی از شیلنگ و ریختن آن بر روی منیفولد که داغ است میتواند باعث آتش سوزی شود.
در مورد روغن ریزی پژو 405 نیز باید گفت که روغن ریزی هیدرولیک 405، با توجه به اینکه مخزن روغن هیدرولیک از طریق شیلنگ هیدرولیک فرمان به پمپ هیدورلیک فرمان خودرو متصل است، نشتی روغن میتواند از این محل اتصال ایجاد شود که در خودروی 405 بیسار شایع است
نشانههای روغن ریزی هیدورلیک
از اصلیترین نشانههای روغن ریزی هیدرولیک، کاهش سطح روغن در مخزن هیدرولیک است. در این مورد باید اطراف مخرن هیدرولیک، شیلنگهای رابط و اتصالات را به دقت چک کرد. در این مورد همچنین باید پمپ هیدورلیک فرمان و شیر هیدرولیک فرمان نیز چک شود.