۲۳ استارتاپ در حوزه خودرو که نوآوری های جالبی داشته اند
| فاطمه فولادی
استارتاپ های فعال در حوزه خودروهای خودران
این فناوری با هدف به حداقل رساندن نقش انسان در کنترل ماشین طراحی شده است. با وجود اینکه حمل و نقل این روزها بسیار فراگیر شده است؛ فناوری جدید خودروهای خودران میتواند تحولی در این صنعت ایجاد کند و به نوعی جدیدترین نوآوری در صنعت خودرو محسوب شود.
با خودروهای هوشمندی که بر مبنای فناوری خودران طراحی میشوند؛ نه تنها نیاز به انسان برای هدایت خودرو کمتر میشود بلکه ایمنی ناوگان حمل و نقل با کاهش تعداد تصادفاتی که عامل اکثر آنها خطای انسانی است افزایش پیدا میکند.
طراحان این فناوری برای ساخت خودروهای خودران از تکنولوژی های پیشرفته شناختی (Advanced Recognition Technologies) استفاده میکنند که مبنای آنها بازخوانی تصاویر کامپیوتری مبتنی بر هوش مصنوعی است. شرکتهای زیر از جمله بهترین استارتاپ های حوزه خودرو هستند که روی توسعه این فناوری کار میکنند.
استارتاپ Intvo
تکنولوژی پیشبینی رفتار عابرین پیاده زیر مجموعهای از تکنولوژی خودروهای خودران است که شرکت Intvo بر روی آن تمرکز کرده است. تکنولوژیهای دو بعدی و سه بعدی که در گذشته برای توسعه این فناوری از آنها استفاده میشد یک مشکل مهم داشتند که آن هم محدود بودن تعداد پارامترهای سنجش رفتار عابرین پیاده بود.
اما در شرکت Intvo برای توسعه این تکنولوژی از پارامترهای مختلفی مانند محل قرارگیری سر، چشمها، حرکت پاها و وضعیت آب و هوا استفاده میشود. با این روش به دلیل کاهش خطای ماشین در تشخیص رفتار عابر، ایمنی بالا میرود.
استارتاپ Udelv
محصول شرکت Udelv خودروهای خودرانی هستند که در شرکتهای فعال در حوزه زنجیره تامین به کار برده میشوند. ونهای تولیدی در این شرکت ظرفیت 360 کیلوگرم بار را دارند و میتوانند تا حداکثر 100 کیلومتر در ساعت سرعت بروند. در طراحی این ونها امکان تعریف اولویت تحویل سفارش بر اساس پارامترهای مختلف گنجانده شده است. بنابراین ونهای Udelv میتوانند خریدها را بر اساس اولویت تعریف شده برایشان به مشتریان تحویل دهند.
خودروهای متصل (Connected Cars)
خودروهای هوشمند جدید هر کدام دارای شناسه منحصربهفردی هستند که از آن میتوان برای انتقال اطلاعاتی مانند خدماتی بیمه، ایمنی راننده، پیشبینی زمان، تعمیرات و نگهداری و کنترل ترافیک به کاربران مختلف استفاده کرد. دسترسی به این اطلاعات نه تنها میتواند به خود راننده کمک کند؛ بلکه در بهبود عملکرد اکوسیستم حمل و نقل شهری و ترافیک نیز موثر است.
استارتاپ V2X Network
استارتاپ V2X Network یک نوآوری در صنعت خودرو و محصول یک شرکت انگلیسی است که برای کاهش تاخیر در ارتباطات آنلاین طراحی شده است. در توسعه این تکنولوژی از یک فناوری نوین به نام دیالتی که مخفف کلمه Distributed ledger technologies است استفاده شده است. این فناوری قابلیت رشد بالایی داشته و علاوه بر کدگذاری، ایمنی اطلاعات کاربران را نیز تضمین میکند.
استارتاپ NoTraffic
همانطور که از نام این استارتاپ مشخص است؛ NoTraffic یک پلتفرم ترافیکی طراحی شده بر مبنای هوش مصنوعی است که با اتصال رانندگان به یکدیگر به آنها کمک میکند که مسیر را بهتر مدیریت کرده و از اتلاف وقت در ترافیک تا حدود زیادی جلوگیری میکند. اطلاعاتی که از کاربران دریافت میشود در لحظه توسط این پلتفرم تحلیل و پردازش شده تا عملکرد سیستم بهبود پیدا کند.
استارتاپ های فعال در حوزه خودروهای برقی
با وجود تاثیر مخرب سوختهای فسیلی بر روی محیط زیست و رو به اتمام بودن این سوختها، تقاضا برای خرید خودروهای برقی رو به افزایش است. به همین خاطر برخی از استارتاپ های حوزه خودرو بر روی حل مشکلات شایع این خودروها مانند قیمت بالا، ضعف باتری، عدم وجود تاسیسات شارژ خودرو به اندازه کافی و افزایش تولید برق با روشهای پاک تمرکز دارند. شرکتهای زیر از جمله استارتاپهایی هستند که محصولاتشان با همین هدف طراحی شدهاند.
استارتاپ Lordstown Motors
محصول این شرکت تراکهای کاملا برقی است که با قطعات متحرک کم و قدرت بالا طراحی شدهاند. هزینه تعمیر و نگهداری این تراکها با توجه به کم بودن قطعات فنی آنها بسیار پایین است. 4 موتور برقی در طراحی این خودروها استفاده شده که با هر بار شارژ میتوانند بیش از 400 کیلومتر راه بروند.
استارتاپ ChargeX
خالق این استارتاپ یک شرکت آلمانی است و محصول آن نیز تبدیل فضای پارکینگ به نوعی ایستگاه شارژ است. پلتفرمهایی که این شرکت برای تبدیل فضای پارکینگ به ایستگاه شارژ از آنها استفاده میکند مجهز به ۴ ماژول شارژ ۲۲ کیلوواتی است و میتواند گزارش مصرف ماهانه برق را نیز ارائه دهد. کابل شارژ تایپ دوی که این دستگاه از آن برای انتقال انرژی استفاده میکند قابلیت این را دارد که اول توان مورد نیاز شارژ خودرو را بررسی کرده و بعد بر اساس آن سرعت شارژ را تغییر دهد.
استارتاپ های فعال در حوزه خودروهای اشتراکی
از آنجایی که امروزه تعداد خودروهای متصل به یک مرکز داده رو به افزایش است؛ شاهد خلق ایدههایی هستیم که به جای مالکیت سنتی، از روشهای اشتراکگذاری برای تامین نیاز کاربران به خودرو استفاده میکنند. با این نوآوری در صنعت خودرو عملا ماشینهای بدون استفاده به تدریج حذف میشوند و بدون اینکه خودروی جدیدی به سیستم حمل و نقل اضافه شود؛ نیاز این ناوگان تامین میشود. ضمن اینکه با محصولی که شرکتهای استارتاپی زیر در توسعه آنها نقش دارند؛ میزان آلودگی نیز به حداقل میرسد.
استارتاپ Launch Mobility
در طراحی نرمافزار Launch Mobility از روش اجاره آزاد و یا اجاره از محلهای خاص، سرویس شاتلهای پیشرفته و برنامههای اجاره بدون کلید (Keyless) استفاده شده است. رانندگان به غیر از برنامه اصلی، میتوانند علاوه بر دسترسی به خودرو از راه دور، برنامههای رزرو را نیز مدیریت کنند.
استارتاپ Beam
این استارتاپ که خواستگاه آن کشور سنگاپور است؛ نرمافزاری است که برای اجاره اسکوترهای برقی آلومینیومی طراحی شده است. اسکوترهای این شرکت بر اساس استانداردها و سیستمهای هوانوردی طراحی شده و علاوه بر ایمنی بالا، بسیار بادوام هستند. با استفاده از این نرمافزار میتوان نزدیکترین اسکوتر را پیدا کرد و بعد از استفاده آن را در مکان عمومی مشخص شد پارک کرد. به این ترتیب همسفر داخلی شهری برای کاربران ایمنتر میشود و هم ترافیک کاهش پیدا میکند.
استارتاپهای فعال در حوزه هوش مصنوعی
تکنولوژیهای هوشمندی که این روزها در صنعت خودروسازی استفاده از آنها رواج دارد؛ علاوه بر بهبود عملکرد ماشینهای خودران به مدیریت ناوگان حمل و نقل نیز کمک میکنند. این تکنولوژیها ایمنی کاربران را نیز ارتقا داده و استفاده از آنها در تولید خودرو باعث افزایش بهرهوری و کاهش هزینه ها میشود.
استارتاپ RevitsOne
نرمافزار RevitsOne محصول یک شرکت هندی است که برای مدیریت ناوگان حمل و نقل و بر مبنای هوش مصنوعی طراحی شده است. با این سیستم مدیریتی، راننده میتواند به کمک اطلاعاتی نظیر سرعت و اطلاعات حیاتی خودرو از سیستم Voicera ID که یک دستیار صوتی محسوب میشود استفاده کند. نرمافزار به این دستیار کمک میکند تا به اطلاعاتی که در هر لحظه نیاز دارد دسترسی داشته باشد.
استارتاپ APEX AI
محصول این شرکت آمریکایی یک سیستم عامل هوشمند است که با نصب روی آی سی یو خودرو، یک API مطمئن و امن ارائه میدهد که میتوان از آن برای توسعه خودران کردن ماشین استفاده کرد. در واقع نرمافزار APEX AI به کمک ارائه تصاویر سه بعدی از محیط و اشیا و بومیسازی، به کامپیوتر خودرو قابلیت هوشمند شدن را میدهد. محصول دیگر این شرکت پلتفرم MARV.Automotive است که برای انتقال دیتا هر ماشین به روش امن به گوگلکلود طراحی شده است.
استارتاپ های فعال در حوزه اطلاعات مالی معامله کنندگان
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر روی تصمیمگیری کاربران با توجه به عصر حاضر که به عصر بیگ دیتا معروف است؛ آنالیز پیشرفته دیتاست. اطلاعاتی که از خودروها جمعآوری میشود میتواند در پیشبینی تعمیرات لازم کمک کند. علاوه بر این مدیران ناوگانها میتوانند از این اطلاعات برای هشدارهای مهم، فروش، بهینهسازی زنجیره تامین و بهبود طراحی خودرو در مدلهای جدید نیز استفاده کنند. شرکتهای زیر با ارائه محصول استارتاپی خود در حوزه اطلاعات مالی معاملهکنندگان فعالیت دارند.
استارتاپ Procon Analytics
محصول این شرکت راههای جدید در امور مالی خودرو است. این راهها بر اساس آنالیز میلیونها دیتا که به صورت real time ذخیره کرده است ارائه شده و به شرکتها وامدهنده کمک میکنند تا با ارزیابی خود بتوانند ریسک معامله را کاهش دهند. راهحل نرم افزاری این شرکت میتواند با استفاده از این اطلاعات به ناوگان شهری و همچنین خودروهای یکپارچه، سرویسهای خاصی را ارائه دهد.
استارتاپ Unit8
پلتفرم این شرکت سوئیسی نیز یک محصول دیجیتال حاصل از آنالیز اطلاعات و ارائه راهحلهای متفاوت بر اساس آنهاست. این راهکارها میتوانند وضعیت بازار را تخمین زده و به شرکتهای خودروسازی کمک کنند تا استراتژی بازاریابی و فرآیند ساخت خود را بهبود دهند. تجزیه و تحلیلهای ارائه شده توسط این پلتفرم علاوه بر بهبود فرآیندهای ساخت، برای قیمتگذاری محصول و همچنین خدمات پس از فروش نیز کاربردی هستند.
استارتاپ های فعال در حوزه رابط کاربری انسان-ماشین
خودروهای خودران تحولی عظیم و نوعی نوآوری در صنعت خودرو به شمار میروند. یکی از تغییراتی که تکنولوژی به کار رفته در ساخت این محصولات ایجاد کرده است نحوه ارتباط راننده با اتومبیل است. در این خودروها رابط انسان-ماشین بر اساس روش تماس لمسی و یا دستور صوتی برقرار و کنترل میشود.
با این روش هم کنترل جنبههایی که تغییر آنها در حیطه اختیار راننده است متحول شده و هم ایمنی خودرو بالاتر میرود. دستیار مجازی هوشمندی که در این رابطه به کار برده میشود نیز به راننده و سایر سرنشینان کمک میکند تا با ماشین و دیگر خودروهای شبکه یکپارچه ارتباط برقرار کنند.
استارتاپ Awayr
این شرکت آمریکایی روی توسعه خودروهای پرنده بدون سرنشین و ربات تمرکز دارد. با استفاده از محصول خلاقانه شرکت Awayr زمان توسعه سیکل رابط انسان ماشین کاهش و ایمنی رابط افزایش پیدا میکند. این محصول برای مدیریت توجه راننده در شرایط خاص، همانند ماشینهای خودران و در زمانهایی که راننده باید رانندگی را مدیریت کند نیز راهحلهایی را ارائه میدهد.
استارتاپ Aposters
خالق استارتاپ Aposters یک شرکت آلمانی است که به نوعی سیستم کمک راننده پیشرفته محسوب میشود. این سیستم بر مبنای ترکیبی از عوامل از جمله واقعیت افزود (Augmented Reality)، دوربینهای هوشمند و مانیتورینگ ۳۶۰ درجه ماشین برای تشخیص جاده در پیچها، شیبها و همین طور تقاطعها استفاده میکند. با استفاده از این سیستم خودرو میتواند در خط بماند و از تصادفات ناشی از انحراف پیشگیری شود.
استارتاپ های فعال در حوزه بلاک چین در بازار قطعات خودرو
به اشتراکگذاری اطلاعات خودروها در یک بستر امن برای استارتاپهای فعال در حوزه خودروهای اشتراکی، تایید زنجیره تامین قطعات یدکی و یا اطمینان از اصالت قطعات مصرفی و مواد خام و سیستمهای تحویل هوشمند از جمله کاربردهای بلاک چین در صنعت خودروسازی محسوب میشوند.
استارتاپ Cube Intelligence
این پلتفرم مخصوص خودروهای خودران طراحی شده و تکنولوژی استفاده شده در ساخت آن به حدی ایمن است که میتواند به خوبی از اطلاعات در برابر حمله هکرها محافظت کند. سختافزار استفاده شده در این پلتفرم نیز اطلاعات real time خودرو را جمعآوری و ذخیره میکند. سرویس پارکینگ برای خودروهای خودران و سیستم مدیریت پارکینگهای هوشمند نیز از دیگر محصولات این کمپانی انگلیسی هستند که به نوعی نوآوری در صنعت خودرو محسوب میشوند.
استارتاپ DAV
محصول استارتاپ DAV یک پلتفرم غیرمتمرکز و مخصوص خودروهای خودران بوده که بر مبنای بلاک چین طراحی شده است. بر اساس اطلاعات این نرمافزار سیستم خودرو میتواند تعمیرگاهها و مشتریان دیگر که در اطراف هستند را پیدا و ارتباط خودرو به خودرو بر پایه پروتکلهای بلاک چین را برقرار کند. ارائه پروتکلهایی برای شبکه شارژ پهپاد و برنامهریزی پرواز پهپادها نیز دیگر محصول این شرکت است.
استارتاپهای فعال در حوزه قطعه سازی با پرینتر سه بعدی (Additive Manufacturing)
تکنولوژی پرینت سه بعدی سه کاربرد مهم در صنعت خودروسازی دارد. کاربرد اول ساخت مدلهای سه بعدی است که باعث افزایش سرعت در بخش طراحی و تست در تولید میشود. کاربرد دوم امکان پرینت قطعات یدکی با تمامی الزامات قبل از تولید است و کاربرد سوم امکان تولید با استفاده از مواد کامپوزیت و در نتیجه آن سبک و قویتر شدن قطعات است.
استارتاپ 9T Labs
با استفاده از نرمافزار ارائه شده توسط این شرکت سوئیسی، قطعهساز میتواند محل قرارگیری فیبرها را بهیته کرده و بر اساس تکنولوژی فیوژن، قطعات فیبر کربنی را در تیراژ بالا و به صورت اتوماتیک تولید کند. این قطعات پرینت شده ارزانتر، سبکتر و قویتر از محصولات مشابه موجود در بازار هستند و عمر مفید طولانیتری نیز دارند. به همین خاطر استارتاپ 9T Labs به نوعی نوآوری در صنعت خودرو به حساب میآید.
استارتاپ Moi
این شرکت استارتاپی راهحلی را ارائه داده است که به کمک ترکیب مواد کامپوزیتی و تکنولوژی پرینت سه بعدی میتوان قطعات بسیار با کیفیتی را تولید کرد. در طراحی این راهحل از روش Continuous Fiber Manufacturing و هوش مصنوعی و تکنولوژیهای ساخت دیجیتال استفاده شده است. از این روش میتوان حتی برای تولید کامپوزیت پنلها، قابها و قطعات داخل کابین نیز استفاده کرد. محصول این شرکت علاوه بر صنعت خودروسازی در صنایع دیگری مانند هوافضا، عمرانی و مهندسی پزشکی نیز کاربرد دارد.
استارتاپ های فعال در حوزه اینترنت اشیا
با استفاده از تکنولوژی اینترنت اشیا، امکان ارتباط امن بین خودروها و همچنین بین خودرو و زیرساختها فراهم میشود. با استفاده از اینترنت اشیا امنیت جادهها بیشتر شده؛ وضع ترافیکی بهبود پیدا میکند و با کاهش مصرف سوخت، میزان آلودگی نیز کاهش مییابد. شرکتهای استارتاپی زیر با استفاده از این فناوری جدید محصولات خلاقانهای را ارائه دادهاند که در بهبود عملکرد خودروها نقش مهمی دارند.
استارتاپ EcoG
سیستم عامل EcoG محصول یک شرکت آلمانی-آمریکایی است که بر پایه تکنولوژی اینترنت اشیا طراحی شده و مخصوص شارژ خودروهای برقی است. با استفاده از این نرمافزار توسعه و تعمیر تاسیسات شارژ خودروهای برقی راحتتر و سریعتر از گذشته شده است. ضمن اینکه محصول استارتاپ EcoG امکان اضافه کردن سرویسهای مختلف توسط اپراتور در فرآیند شارژ را نیز با هدف بهبود روند شارژ فراهم کرده است.
استارتاپ کانادایی Konnectshift محصولی را ارائه کرده است که بر پایه اینترنت اشیا طراحی شده و به کمک آن مدیریت ناوگان و داراییهای شرکتها بهبود پیدا میکند. این محصول که سیستم خودکار الکترونیکی
استارتاپ Konnectshift Automatic electronic logging device است میتواند اطلاعات دقیقی را در اختیار مصرفکنندگان قرار دهد تا آنها بتوانند در لحظه و دائما از وضعیت سلامت خودرو خود مطلع شوند.
این سیستم مجهز به امکانات دیگری نظیر مسیریاب و بهینهساز لحظهای برای سیستمهای توزیع محصول، سیستم آنالیز پیشرفته جهت اخطار در مورد رانندگی، خودرو، مصرف سوخت و همچنین هشدارهای مربوط به تعمیرات پیشبینی شده برای کاهش هزینههای تعمیر است.
استارتاپ های فعال در حوزه زنجیره تامین دیجیتال
با ورود تکنولوژیهای جدید به صنعت خودرو، زنجیره تامین در این صنعت نیز دچار تحولاتی شده است. در طراحی زنجیره تامین دیجیتال از تکنولوژیهای مختلفی نظیر اینترنت اشیا، خودروهای خودران، محاسبات ابری، بیگ دیتا و رباتیک استفاده میشود. شرکتهای زیر در حوزه زنجیره تامین دیجیتال نقش مهمی را ایفا میکنند.
شرکت فولکس واگن
در این شرکت برای دنبال کردن و پیگیری قطعات دارای ضمانت و برگشتپذیر در زنجیره تامین از تکنولوژی اینترنت اشیا استفاده میشود. با استفاده از این سیستم تمامی قطعات در طول مسیر از شروع توزیع تا کارخانه رصد میشوند. ضمن اینکه تمامی کانتینرهایی که وارد شرکت یا از آن خارج میشوند؛ در هر لحظه از مونتاژ در خط تولید و یا تحویل به مشتری رهگیری شده و به این طریق هم تولید قطعات بهبود پیدا میکند و هم مسیر ارائه خدمات هموارتر.
در پایگاه محاسبات ابری اختصاصی این شرکت نیز اطلاعاتی وجود دارد که حاصل پایش مشتریان، تامینکنندگان، سازمانهای فروش و عملیات داخلی است. فولکس واگن با به اشتراکگذاری این اطلاعات که خروجی سیستم اینترنت اشیا خود است؛ توانسته جایگاه ویژهای در بیگ دیتا در میان رقبای خود به دست آورد.
شرکت Schaeffler
این شرکت آلمانی توانسته که به کمک الگوریتم خودآموز خود در بیگ دیتا، میزان اثربخشی را در خطوط تولیدی خود به شدت افزایش دهد. به عنوان مثال با استفاده از سیستم پایه الگوریتم، دقت استفاده درست از قطعات تشکیلدهنده در خط تولید پیچ گوشتیهای این شرکت حدود ۱۳ درصد افزایش یافته است.